Неділя, 21 квітня 2019
Здоров'я

Будьте пильними — ботулізм не спить!

Будьте пильними — ботулізм не спить!
За інфoрмацією Державнoгo закладу "Український центр з кoнтрoлю та мoнітoрингу захвoрювань МOЗ України" у 2016 рoці в Україні булo зареєстрoванo 96 випадків харчoвих oтруєнь, щo викликані збудникoм бoтулізму. Загалoм пoстраждалo 115 oсіб, у т.ч. 10 дітей. З них пoмерлo 9 захвoрівших. Oднією із 9 oсіб, щo пoмерли від бoтулізму в минулoму рoці була жителька Кірoвoградськoї oбласті.


У поточному році наша облать теж потрапила в сумну статистику, але вже з іншого боку — за даними територіальних органів Держпродспоживслужби (м.Київ, м.Бровари та м.Херсон) в травні 2017 року 5 випадків захворювання на ботулізм пов’язують з вживанням в’яленої риби, виробником якої є ФОП Меркулов А.В. (с.Павлівка, Світловодський район), відправником — ТОВ “ЧУДО-ЮДО” (м.Світловодськ). Наразі триває епідеміологічне розслідування даних випадків, порушено кримінальне провадження. Зразки риби зазначеного виробника проходять дослідження на наявність ботулотоксину.

Враховуючи таку несприятливу ситуацію з захворюванням на ботулізм, Управління Держпродспоживслужби вважає за необхідне нагадати про небезпеку даного захворювання та заходи щодо його профілактики.


Що таке ботулізм?

Ботулізм — гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєнням ботулотоксином (саме він є небезпечним), що потрапляє в організм людини внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму. Характеризується важким ураженням вегетативної та центральної нервових систем.


Чим він небезпечний?

Патологічний процес може спричинити розвиток гострої та прогресуючої дихальної недостатності. В результаті відсутності належного лікування ботулізму не виключається настання летального результату.


Як виникає захворювання?

Спори ботулізму можна знайти в грунті, звідки вони потрапляють у воду, харчові продукти, овочі, фрукти, і в зрештою в кишечник тварин (риб, птахів, безхребетних, ссавців) або людини. Та по-справжньому небезпечними вони стають саме в анаеробних (безповітряних) або наближених до них умовах (деякі види продукції з м'яса та риби, консерви), де спори активізуються і починають виділяти токсин, який в 375000 разів сильніша за отруту гримучої змії.

Найбільш небезпечними щодо ботулізму є непотрошена в’ялена та копчена риба, консервація (особливо — овочі та гриби), шинка, ковбаса. Особливо — виготовлені в домашніх умовах, а також ті, які з якихось причин були забруднені грунтом.

Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається в досить короткий проміжок часу 12-24 год. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури 80°C — протягом 30 хвилин.


Які прояви захворювання?

Ботулізму притаманне те, що перші прояви захворювання можуть з’явитись як практично одразу після вживання забрудненого продукту (протягом 2-х годин), так і через декілька діб (2-5).

Початок хвороби в більшості випадків раптовий — хворий відчуває сильну слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, погіршення самопочуття. Температура тіла в межах норми або трохи підвищена. В животі починаються різкі переймоподібні болі, з’являється пронос, нудота, блювання. Через добу дані прояви змінюються значною сухістю в роті, здуттям живота і запорами. Далі, після досить короткого проміжку часу, з'являються розлади зору: хворі не можуть читати, може спостерігатися двоїння предметів. Внаслідок неповного паралічу (парезу) м'язів обличчя, зморшки і носогубні складки згладжуються, спостерігається опущення повік. При подальшому прогресуванні захворювання, з'являється охриплість голосу (далі голос може взагалі пропасти) і порушується ковтання.


Чим лікується ботулізм?

Всі без винятку хворі, при найменших підозрах на ботулізм, негайно госпіталізуються в інфекційний стаціонар для проведення невідкладної специфічної терапії, спрямованої на попередження можливих важких ускладнень. Проводиться симптоматична терапія в залежності від тяжкості уражень.

Зауважиом, що навіть у разі своєчасного надання кваліфікованої медичної допомоги, одужання хворих при ботулізмі проходить досить повільно. Залишкові явища після паралічів можуть спостерігатися ще протягом одного-двох місяців.


Як уникнути захворювання на ботулізм?

Важкий перебіг ботулізму та можливі летальні наслідки захворювання — вагомий чинник для того, щоб ретельно стежити за своїм раціоном харчування. Отож не вживайте в їжу "бомбажні" консерви та консерви з простроченою датою вживання, а також продукцію без підтверджуючих документів про її якість. Особливо — з місць стихійної торгівлі. Краще надавати перевагу продуктам промислового виробництва. Враховуючи епдрозслідування, що ведеться, до його завершення не радимо вживати в їжу і рибу в’ялену виробництва ФОП Меркулов А.В.

Щоб уникнути отруєння власною продукцією, під час її виготовлення ретельно очищуйте сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Стерилізуйте посуд, спеції та саму продукцію. Також радимо не вживати домашні консерви без попередньої достатньої термообробки (100°C — 30 хв.).


Що робити при підозрі на ботулізм?

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Самолікування у випадку ботулізму вкрай небезпечне!

Тетяна Кривошея,
в.о.начальника Управління Держпродспоживслужби в м.Світловодську



Для того, щоб залишити коментар, увійдіть на сайт через свій профіль у одній з соціальних мереж:




Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Top