Вівторок, 23 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія Добрі справи

Відновлення духовної святині Новина з фото

Відновлення духовної святині
19 травня виповнюється рівно 214 років з часу закладення (19 травня 1803 року) Спасо-Преображенського храму — одного з найстародавніших храмів Кіровоградщини, що дивом зберігся до нашого часу в селі Талова Балка, що на Світловодщині. А 20 травня минає рівно 3 роки з часу, коли почалася реконструкція цієї духовної святині нашого краю.
^ Реклама ^

Про перший кам’яний храм Олександрійського повіту, збудований у стилі класичного ампіру на честь Преображення Господнього, його дивовижну історію та перебіг відновлювальних робіт, ми писали у нашому "Путівнику Кіровоградщини" ще торік. Тоді тут буди встановлені нові вікна, відремонтовано дзвіницю, а головне — були освячені та встановлені малий і великий куполи, що увінчали старовинну церкву золотим Хрестом — символом перемоги віри, любові і добра.

Що ж вдалося зробити ще за один рік, і в якому стані наразі знаходиться старовинна церква? Аби отримати відповіді на ці питання, ми завітали до Талової Балки, де зустрілися з настоятелем храму, архімандритом Серафимом.

"Ми приїхали сюди в 2012 році, а вже в 2014 році розпочали відновлювані роботи, — розпочав свою розповідь настоятель. — Нашим першим завданням було зберегти храм від руйнації, адже храм був без даху, і з кожним роком, шар за шаром, руйнувалися його цегляні стіни. Тому найголовнішим будівельним етапом для нас було його перекриття. Будівлі храму довелося пережити складні часи — і період війни з Францією 1812 року, і Першу та Другу світові війни, і роки революції, і громадянську війну… Він дивом уцілів! Та основні його руйнування відбулися вже за часів Перебудови, коли почали розвалювати колони, розібрали підлогу, вимощену чавунними плитами, пограбували могилу засновника церкви — славетного генерал-майора Федора Артемовича Боровського. Фактично храм був зруйнований на 60%, але ж його потрібно було відновлювати! Звісно, одній людині це було не під силу! Але, дякувати Богу, наразі триває вже четвертий будівельний сезон з відновлення храму, і сотні людей беруть у цьому участь. Цей храм об’єднав багато людей — і представників влади, адже нам допомагають і Озерський сільський голова Віталій Федорус, і Світловодська районна державна адміністрація, і підприємців, і паломників, наших друзів, які приїздять до храму і намагаються нам допомогти. Це люди і зі Світловодська, і з Олександрії, і з інших міст".


До речі, сьогодні в храмі працює будівельна бригада з Олександрії, і, як розповів нам її бригадир Ігор Бурцев, у команди будівельників наразі є потреба у фахівцях різних будівельних спеціальностей, тож запросив на роботу всіх бажаючих залучитися до відновлення храму.

Наразі, як показав і розповів нам настоятель храму, тривають внутрішні роботи у вівтарі:

"Ми плануємо в цьому році повністю завершити внутрішні роботи у вівтарі — поштукатурити, зашпаклювати і пофарбувати стіни, а ще утеплити дах і перекрити його покрівельним залізом. Зрозуміло, що це потребує чималих коштів, тож ми будемо раді будь-якій допомозі, і запрошуємо бажаючих допомогти у відновленні храму!".


Планує архімандрит Серафим у майбутньому відновити і фрески, якими був прикрашений храм, і ліпнину, залишки якої можна побачити й сьогодні.

"Я впевнений, що храм можна відновити лише дружною православною родиною!" — завершив розмову настоятель.


А ми повідомляємо для всіх бажаючих взяти участь у відновленні святині банківські реквізити для перерахунку коштів на ремонт храму: МФО 323583 ОКПО 37969059 ПАТ КБ ПРИВАТБАНК р/р 26006052906465.

Контактні телефони: (097) 431 35 61 (архімандрит Серафим), (096) 69 66 253 (Ігор Бурцев).
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top