Вівторок, 16 квітня 2024
Здоров'я

Акушерському відділенню Світловодської ЦРЛ — 40 років

Акушерському відділенню Світловодської ЦРЛ — 40 років
В 70-х роках минулого століття місто Світловодськ зазнавало помітного індустріального та житлового розвою, проте районна лікарня скніла в бараках Табурища. Зокрема, не було в ній свого пологового відділення, всі пологи мешканок міста та району приймались в міській лікарні. Потребою часу стало будівництво сучасної лікарні. І от, нарешті, в 1977 році вона була введена в експлуатацію.


А 30 квітня 1977 року, 40 років тому, в новій районній лікарні було відкрите пологове відділення. Перший день роботи запам’ятався народженням двох хлопчиків і двох дівчаток.

Порівнюючи старе і нове, важливо відмітити, що сьогодні наше акушерське відділення функціонує на принципово інших засадах. Це і вільне відвідування жінок родичами, і партнерські пологи та сімейна підтримка породіль після пологів, і водні пологи, і відмова від погодинного годування немовлят, і спільне перебування матері і дитини. Нові підходи сприяли зниженню пологового травматизму та відсотковому збільшенню фізіологічних пологів, сприяли скороченню термінів перебування жінок в стаціонарі. В 2016 році було прийнято 389 пологів. Вже в цьому році на 103 пологів народилося 56 хлопців та 47 дівчат, з них 22 дітей з’явилися у світ шляхом кесарського розтину.

У 1987 році в Нідерландах під час круглого столу Міжнародної асоціації акушерок було затверджено професійне свято акушерів. Починаючи з 1992 року, свято набуло статус офіційного заходу. Дата 5 травня була вибрана невипадково. Травень, місяць, коли в Європі, особливо в країнах Північної Європи, рясно цвітуть квіти, одягаються у весільні наряди фруктові дерева. Основна ідея свята — підняти престиж професії акушера, донести до звичайних громадян величезний обсяг роботи, який випадає на долю працівників пологових будинків.

Праця цієї категорії медиків незамінна, по суті справи, саме акушерки допомагають малюкам з’явитися на світ. Основні функції акушерки полягають в допомозі лікарю приймати пацієнток і у веденні пологів, надання першої акушерсько-гінекологічної допомоги, підготовка інструментів і приміщення до прийняття вагітної або породіллі, ведення документації та обліку, психологічна підтримка вагітних і підготовка їх до пологів. Саме від людей цієї професії залежить не тільки фізичне, а й психологічне здоров'я матері та дитини.

Гідно оцінити роботу акушерів, важко. Хороший, висококласний фахівець в області акушерства — це запорука майбутнього здоров'я матері і дитини. На представників цієї професії лежить величезна відповідальність за наші життя і здоров'я. Саме завдяки святу, все свідоме суспільство намагається привернути увагу до існуючих проблем у цій галузі медицини, показати наскільки тяжка праця акушерів, навіть в наших сучасних умовах.

Тож давайте приєднаємося до щирих привітань і подяки акушерам і акушеркам, людям з спілкування з якими починається нове життя!

Лікар- акушер-гінеколог Світловодської ЦРЛ
Лаврентій Дубчак

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top