Субота, 20 квітня 2024
Віталій Асауленко ТОП-новини Відео Влада

Де був Козярчук з понеділка по четвер Новина з фото Новина з відео

Де був Козярчук з понеділка по четвер
Міняємо ментальність, стаємо енергонезалежними. І — в космос!


На 15 годину Страсної п’ятниці, 14 квітня, міський голова Валентин Козярчук провів прес-конференцію, на якій відзвітував, де він перебував 10-13 квітня. А перебував він ці дні у Києві, де взяв участь у міжнародній конференції під промовистою назвою — "Україна на шляху до енергонезалежності".

І як підтвердження тому — стос буклетів з популяризацією того, який шлях вже пройшли колишні "в’язні" соціалістичного табору (Польща, Угорщина, країни Балтії тощо) — не говорячи вже про країни на захід від них — і на який шлях лиш зараз ступає Україна, яка до останнього вірила, що Московія — братня їй країна…

І дійсно, розпочав пан Валентин, отверезвілі від цієї ілюзії українці, сьогодні наче навіжені надолужують втрачене: за висновками міжнародних експертів, наша країна наразі посідає перші щаблі за темпами впровадження енергозберігаючих технологій, на 30% скоротивши імпорт московітського газу. Активно, за рахунок державних Програм, європейських та американських ґрантів, впроваджується перехід на альтернативні джерела енергії. І мер щиро прагне долучити до цього поступу і наш Світловодськ. Тому невипадково обабіч нього на пресовій конференції сиділи його заступник з комунальних питань Дмитро Дмитришин та член виконкому, підприємець Олександр Агапов.

Перший, за словами мера, на перший час (допоки не буде утворено відповідну штатну одиницю) займатиметься даними питаннями. А другий вже має певні ідеї і напрацювання… Наші будинки, тепломережі, побудовані ще у середині минулого століття, через свою неефективність, споживають силу-силенну газу для опалення. Ми попросту обігріваємо повітря надворі, резюмував градоначальник. Щоби позбутися цієї ганьби, і український уряд, і цивілізований світ протягують нам руку допомоги. Для початку — треба утеплювати будинки. Задля цього вже розроблені покрокові механізми, реалізація яких на 70 і більше відсотків покривається за рахунок як державних Програм, так і іноземних ґрантів. Звісно, зауважив Козярчук, кожній квартирі на таке навряд чи варто розраховувати, а от коли багатоквартирний будинок набуває статусу ОСББ, відшкодування витрат на встановлення енергозберігаючого обладнання, лічильників тощо сягає трьох тисяч єврів.

Агапов доповнив голову конкретним прикладом… Не так давно київська фірма "ЕСКО Україна", на його запрошення зробила подарунок Музичній школі до її 60-річчя — безкоштовно провела її енерго-аудит та розрахувала кошторис робіт, завдяки яким енерговитрати цієї альма-матер могли би бути зменшено майже вполовину. Отже, все це — утеплення зовні і всередині, енергозберігаючі вікна, тепло-лічильник тощо — обійдеться у 2,2 мільйона гривень. Але, заспокоїв пан Олександр, не слід, почувши цю цифру, хапатися за голову — замовникові, знов таки за рахунок сторонньої допомоги, все це обійдеться у 10% від названої суми, тобто, у 200 тисяч гривень.

…Головне, маючи бажання, розпочати, продовжив Козярчук, і ми покроково рухатимемось уперед. Світ не стоїть на місці — он уже всесвітньовідома компанія "Тесла" запустила у космос ракету, яка повернулася на те місце, звідки відлетіла. Нам про таке мріяти поки що не доводиться. Але давайте розпочинати, тим більше, що цивілізований світ нам готовий допомогти, підсумував голова, закінчивши афоризмом, що почув від китайського посла:

"Починайте врешті вкручувати лампочки, струм ми подамо".




Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top