П’ятниця, 29 березня 2024
Надзвичайні пригоди

Африканська чума свиней: статистика на стороні хвороби

Африканська чума свиней: статистика на стороні хвороби
Аби пікреслити значимість та темпи розповсюдження афринканської чуми свиней на території нашої країни, приведемо останні статистичні дані по Україні вцілому та Кіровоградській області.


Перший випадок АЧС було зафіксовано ще у далекому 1977 році — в Одеській області. Потім хвороба "зачаїлася"до 2012 року і "випливла" у Запорізькій області. На той час все обмежилось 1 випадком, але вже через 2 роки, у 2014-му АЧС почала стрімко "набирати оберти":
  • 2014 рік: 16 випадків (4 — серед домашніх, 12 — серед диких свиней);
  • 2015 рік: 40 випадків (34 — серед домашніх, 5 — серед диких свиней, 1 — інфікований об’єкт);
  • 2016 рік: 91 випадок (84 — серед домашніх, 7 — серед диких свиней).

Як видно з цифр, вірус активно входить до приватного сектору, що необхідно взяти до уваги всім власникам свиней, що утримують свійських тварин на подвір’ях.

На території Кіровоградської області АЧС вперше було зафіксовано у березні 2016 року в с.Войнівка Олександрівського району у приватному секторі. Далі хвороба "відмітилася" в приватному секторі Онуфріївського (с.Дереївка), Маловисківського (с.Хмельове), Новоархангельського (с.Надлак) районів та у дикій фауні Деріївського приписного мисливського господарства Онуфріївського району.

Станом на 10 квітня 2017 року по Україні з 2012 року зафіксовано вже 212 випадків африканської чуми, протягом поточного року — 64. У нас в області на сьогоднійшній день лабораторно підтверджено 9 випадків хвороби, з них за поточний період 2017 року — 4 (в с.Рівне Новоуркаїнського району, в с.Грузьке Кіровоградського району та урочищі "Воловик" Голованівського лісництва (дикі свині).

Нагадаємо, що АЧС не несе загрози людині, але може спричинити значні економічні збитки — обов’язковому знищенню підлягають всі свині в межах епізоотичного вогнища, на його територію накладається карантин з забороною торгівлі тваринами та продуктами тваринного походження, ввезення та вивезення тварин усіх видів, у тому числі птиці, а також продуктів і сировини тваринного походження, які можуть містити збудник АЧС.

Тетяна Кривошея,
в.о.начальника Управління Держпродспоживслужби у м.Світловодську


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top