Вівторок, 16 квітня 2024
Тетяна Дроздова Економіка

Абонплата за газ — ще одне приниження українців

Абонплата за газ — ще одне приниження українців
Кажуть, що ідея про введення абонплати на газ належить ще попередньому Уряду України. Два роки вона "визрівала" у головах посадовців Кабміну і, нарешті, щоб допомогти матеріально двом олігархам, яким належить переважна більшість Облгазів, реалізувалася у постанові Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.


Голова НКРЕКП Дмитро Вовк розповів про свою новацію так:

"Це вводиться, щоб споживачі платили не все за раз і в один котел. 87% — це, власне, газ, як товар, 13% — це ліцензіати комісії — "Укртранскгаз", "Облгаз". Комісія регулює лише ці 13% у загальній платіжці. Відокремлення, яке було прийняте, дасть можливість рухатися до конкуренції на ринку, щоб споживачі могли обирати різних постачальників газу".


Ви щось зрозуміли? Я — ні. Зрозуміло лише те, що з 1 квітня наші рахунки за газ збільшаться. І я особисто буду сплачувати за приєднання до газової труби, не зважаючи на те, що ці роботи колись виконав за власний кошт мій батько. Яка це буде плата — поки що невідомо, у кожній області своя. А крім того, все буде залежати від типу лічильника.

"Наприклад, для "Київоблгазу" тариф для населення — 0,02549 грн/куб. м*год. Якщо у вас газовий котел і лічильник типорозміру G6, то абонплата буде 193 грн на місяць без податку на додану вартість — 234 грн із ПДВ. Зараз тариф для "Київоблгазу" — 567 грн/1000 куб. метрів. Якщо споживання за рік 2500 куб. м, то за розподіл "Київоблгазу" заплатите 1420 гривень. А по-новому вийде за рік понад 2300 грн — в 1,5 рази більше", — розповів заступник голови департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк.


А Дмитро Вовк додав:

"Якщо казати про абсолютний розмір рахунку, для наймасовішого лічильника потужністю G4 загальна плата за газ зменшується. Якщо раніше споживання 1800 кубометрів на рік плата була 12380 грн, тепер вона буде 11900 грн — на 4% менше".


Що стосується споживачів із газовими плитами, то для них абонплата за розподіл зросте до 77 грн/місяць, або 920 грн на рік. Нинішній тариф становить приблизно 4 грн/місяць (на двох осіб). Таким чином, він буде підвищений в 20 разів. Тобто, навіть якщо ви 3-5 місяців живете на дачі і газом не користуєтеся, 77 гривень, будь-ласка, сплатіть за те, що ваша квартира підключена до газової труби. Більшого абсурду годі й чекати!

Але є надія, що наші правителі схаменуться і цю Постанову відмінять. Вони вже наввипередки почали засуджувати НКРЕ, так наче ця комісія — окрема держава у нашій державі. Хоча, якщо поглянути на мільйонні зарплати її топ-менеджерів, так воно і є.

"Дія зазначеної постанови має бути призупинена! Звертаюся до уряду та НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке б передбачало непідвищення тарифів та розповсюдження субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує", — зазначає наш президент Порошенко.


"Прошу переглянути рішення НКРЕКП з метою недопущення зростання сумарної вартості газу для окремих категорій споживачів. Про вжиті заходи прошу проінформувати Кабінет міністрів", — наголошує Прем’єр Гройсман у листі до Нацкомісії.


Таке рішення він обґрунтував проведеним аналізом фахівців щодо цих заходів. Вони з’ясували, що введення абонплати може призвести до зростання платежів за газ для різних категорій споживачів від 1,3 до 3 разів. При цьому такі зміни можуть стосуватися кількох мільйонів родин.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top