П’ятниця, 19 квітня 2024
Віталій Асауленко ТОП-новини Влада

Таки закрилася… Новина з фото Новина з відео

Таки закрилася…
Судячи з відеозаписів, то 34 сесія світловодської міськради, яка розпочалася 21 березня, поділилася на дев’ять частин. Відповідно, у неї було вісім перерв. Найдовшою виявилась остання: після того, як обранці своєю більшістю два дні поспіль зігнорували продовження засідання, 22 і 23 березня, міський голова Валентин Козярчук оголосив "перекур" аж до 15-ї години вівторка, 28 березня…


І ось воно — 15 година вівторка, 28 березня. Кворум є! Продовжили з того, на чому зупинились — з питань врегулювання архітектурно-земельних питань. Врегульовували порівняно оперативно — диво-машинка для електронного підрахунку голосів тільки й пі-пі-кала, що означало голосування питань "в цілому". Зокрема, були погоджені зміни ставок єдиного податку: по сільгоспугіддям ставка залишалась без змін — 0,3% від нормативно-грошової оцінки; землі загального користування — 0,05%; земельні ділянки, якими користуються різні суб’єкти господарювання, крім державної та комунальної форми власності — 1,2% (було 3%).

А от з подання "укропівки" Надії Мальцевої засідання поринуло у невеличкий вир стосовно повернення до того питання, що вже минулої сесії (і цієї — 21 березня) порушувала "самопомічнянка" Ірина Гайчук. А саме, пані Ірина передала меседж від дрібних і середніх підприємців, які благають у міськради зменшити їм ставку єдиного податку, бо "прес" у 20% ставить їх на межу виживання — треба її знизити уполовину, як це вже зробили у кількох містах України. Та світловодські обранці вирішили не наслідувати приклад цих кількох міст, вірогідно, через пізню годину, щоб обговорювати, а може зваживши на репліку начальника фінуправління Наталії Яременко… Ось дивіться, сказала тоді пані Наталя, нам доводиться регулярно звертатися до Мінфіну у клопотанні виділення якихось додаткових коштів. Але там, перед тим, як приймати рішення, вивчають, які у нас ставки, податки та інші збори. І коли вони бачать, що територія вичерпала всі свої внутрішні ресурси — лиш тоді можна розраховувати на фінансову підтримку з держбюджету. І яке ж вони рішення винесуть, коли побачать, що всі ці ставки у нас є найнижчими в Україні та ще і єдиний податок знизили уполовину?..

І ось "спливає" Мальцева… Ні, не так, спочатку "випірнув" "свободівець" Олександр Молчанов, який, також, тоді, 21 березня, з усіх сил, як автор Проекту "Про звіт міського голови за 2016 рік", пропонує подати міському голові на затвердження міськради означений звіт на наступну сесію.

"Скажіть, будь ласка, — спитав аби вточнити градоначальник, — вже було два звіти: міський голова звітує перед громадою і звітує про роботу виконавчих органів. Ви що маєте на увазі?"

"Там в статті, по-моєму, 42-й, написано, що на вимогу не менше половини депутатів, міський голова звітує перед відповідною радою про роботу виконавчих органів ради. От ми і хочемо побачити звіт", — сухо відповів міськдеп.


І запропонував водночас (щоб голосів вистачило) дочекатися колег, які, як він висловився, вийшли справити фізіологічні потреби. Натомість Козярчук (поки дехто справляв фізіологічні потреби) поквапився поставити молчанівське питання на голосування. Не підтримали. Як тут "опоблоківець" Сергій Мисько разом із "партпенсіонером" Леонідом Лукинським у залі додалися (чи-то, справляли, чи-то, курили). Переголосували… І на наступній сесії голова звітуватиме.

А вже потім повернулися до того, що запропонувала Мальцева, а раніше — Гайчук. І ставка єдиного податку, врешті, була знижена з 20-и до 10-и відсотків… Парадокс: І пані Надія, і пані Ірина, а також "нарконтролер" Андрій Москаленко є прокозярчуківськими міськдепами, яким би у такому випадкові належало дослухатись до аргументів пані Наталі (див. вище), та й сам пан Валентин регулярно нагадує про вкрай напружений міський бюджет, а вони взяли та й зініціювали (оцим зменшенням до 10% ставок єдиного податку) втрату міським бюджетом близько 2,5 мільйонів гривень, а відтак, канючення містом додаткових субвенцій із держбюджету. А от натомість такий "хронічний" опонент Козярчука, як "батьківщинець" Сергій Філоненко закликав колег не йти на цей популістський крок, ще більше врізаючи бюджет. Пана Сергія підтримав не менш "хронічний" по відношенню до мера "радикал" Віталій Тетяніченко, який додав, що у взірцевій для пана Валентина Олександрії — теж 20%.

…Потім настала череда голосувань про надання "пільг щодо сплати за землю на 2017 рік", яке пройшло в якомусь "клінічному" ключі: пільги було надано майже усім комунальним підприємствам та ОСББ, за винятком міської друкарні, двох "Господарників" та такого собі Криворучка Миколи Леонідовича з вулиці Михайла Майбороди, 93, включити якого до цього переліку запропонував чи-то, всерйоз, чи-то, жартома (та, яка різниця — він же у відпустці, тому й сидів не у президії) секретар міськради Юрій Сапянов. Після чого "голосувальна" машинка по-пі-пікала ще з хвилин десять, знаменуючи вирішення тих чи інших організаційних питань.

Заграв гімн. Після якого громадяночка Ірина Цареградська зачитала звернення громадськості, яку вкрай обурило те, що на цій же сесії, але 21-го числа, дискутуючи з якогось питання міськдеп Філоненко обізвав мера Козярчука агентом Кремля і сепаратистом.

Таки закрилася…
Таки закрилася…
Таки закрилася…
Таки закрилася…
Таки закрилася…
Таки закрилася…
Таки закрилася…
Таки закрилася…


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top