Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Якість та епідемічна безпека громадського харчування – під лабораторним контролем

Якість та епідемічна безпека громадського харчування – під лабораторним контролем
Досить часто із засобів масової інформації ми чуємо про спалахи харчових отруєнь у закладах громадського харчування. Варто знати, що харчові отруєння викликаються хвороботворними мікроорганізми та продуктами їх життєдіяльності, потрапляючи в організм людини з їжею.
^ Реклама ^

У відповідності з п. 4.1 Державних санітарних правил (ДСП) 4.4.5.078-2001 "Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування" виробник зобов’язаний забезпечити постійний – не рідше одного разу на місяць – контроль виробництва за мікробіологічними показниками: готова продукція, напівфабрикати, вода, об’єкти довкілля.

Ці санітарні правила встановлюють мікробіологічні нормативи безпеки для здоров’я населення кулінарної продукції, виготовленої на підприємствах громадського харчування, і розповсюджуються на всі діючі підприємства громадського харчування, незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування.

Виконання вимог вказаних ДСП підприємствами громадського харчування є гарантією профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед споживачів.

Неодноразово підіймались питання щодо відповідальності виробників харчової продукції та закладів по її реалізації, необхідності контролю якості виробництва, своєчасності проходження медоглядів та гігієнічного навчання.

Проведення мікробіологічних досліджень здійснюється в Світловодському районному лабораторному відділенні ДУ "Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України" (вул. Єгорова, 41).

Окремі заклади громадського харчування міста Світловодська, дбаючи про благополуччя населення, уклали угоди зі Світловодським районним лабораторним відділенням ДУ "Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України" на дослідження готової продукції, змивів з об'єктів довкілля, води питної. Отже, про здоров’я та безпеку містян та гостей нашого міста турбуються: кафе "Добре", кафе "Камелот"; ресторани – "Бриз", "Мастер", "Околиця", "Явір"; їдальні – ФОП Волкова (біля заводу "Скло"), ФОП Косян та ФОП Биков (для працівників ПП "Віктор і К" та ТОВ "Гідросенд").

Викликає здивування та стурбованість відмова власників деяких закладів громадського харчування забезпечувати постійний контроль виробництва за мікробіологічними показниками. Адже такі заклади відвідує велика кількість населення: мешканці та гості нашого міста.

У випадку виявлення позитивних знахідок керівникам закладів надаються рекомендації щодо усунення порушень санітарних правил та термінового проведення "санітарного дня".

Нагадуємо, що працівники громадського харчування, професійна діяльність яких може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, повинні щорічно проходити обов'язкові медичні огляди та гігієнічне навчання. У відповідності до вимог Наказу МОЗ України від 23.07.2002р. № 280 обов’язковим є проведення лабораторних досліджень працюючих на носійство кишкових інфекцій, патогенного стафілококу та досліджень на гельмінти.

Тож не соромтеся займати активну громадську позицію, цікавлячись наявністю в закладах харчування документального підтвердження того, що вони не нехтують періодичними випробуваннями харчової продукції, питної води тощо, і тримають усі без винятку виробничі процеси під суворим контролем.

Якість та епідемічна безпека громадського харчування – під лабораторним контролем


Олена Малінкіна, бактеріолог
Світловодського районного лабораторного відділення
Олена Олександрівна





Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top