Вівторок, 19 березня 2024
Культура

Другий після Шопена – до 80-их роковин смерті Кароля Шимановського

Другий після Шопена  – до 80-их роковин смерті Кароля Шимановського

Кароль Шимановський (пол. KarolMaciejKorwin-Szymanowski) – ще один геніальний поляк, якого викохала благодатна Українська земля, про яку він згадував до кінця своїх днів із любов'ю: "я відчував її усією душею, кохав її благотворний клімат, її буйність та солодкість".


Народився майбутній композитор, піаніст, педагог, музичний критик біля Кам'янки в селі Тимошівці, яка свого часу входила, як і Новогеоргіївськ і Єлисаветград до Херсонської губернії, що вплинуло на обрання для музичного навчання саме школу Нейгауза у Єлисаветграді, аби втілити в життя пророчі слова видатного українського композитора Миколи Лисенка:

"Ти будеш великим композитором, мій хлопчику. Вчись! Ціле життя вчись!".


І він вчився далі у Варшаві у провідного польського композитора того часу Зигмунта Носковського (композиція і контрапункт) і теоретика Марка Завирського (гармонія). Потім знову Україна (Єлисаветград –Тимошівка – Львів), а далі – Краків – Варшава – Сицілія – Париж. Найвідоміші твори Шимановського: "Пісні шаленого муедзіна", "Любовні пісні Хафіза", "Король Рогер".

Враховуючи заслуги цього видатного композитора, у 1934 році Польський уряд нагородив Шимановського Командорським Хрестом Ордену Відродження Польщі (PoloniaRestituta). Ягелонський університет у Кракові присудив йому титул доктора honoriscausa. Помер Кароль Шимановський 29 березня 1937 року. Його прах покоїться у склепі заслужених діячів Польщі у Костьолі Паулінів на Скалці, у Кракові. Його ім'я носить об'єднання поляків Кропивницького (в минулому і Єлисаветград). В історії польської музики видатний Кароль увійшов із титулом "Другий після Шопена".

Марина Павлюк (Konelska),
Prezes(голова) Крилівського об'єднання поляків "Полонія"

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top