П’ятниця, 29 березня 2024
Блоги Тетяна Дроздова

Сьогодні Прощена неділя — є шанс примиритися з ворогами і недоброзичливцями

Сьогодні Прощена неділя — є шанс примиритися з ворогами і недоброзичливцями
А ще це перший крок на шляху до Великого посту, що розпочинається завтра і буде тривати до 15 квітня.


Цього дня в церквах служаться літургії, читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, про піст, і про збирання небесних скарбів.

Згідно з цим Євангельським читанням, християни мають благочестивий звичай просити у цей день одне в одного прощення гріхів, відомих і невідомих образ і робити все, щоб примиритися з ворогами і недоброзичливцями. Тому цю неділю називають Прощеною.

Традиції Прощеної неділі

Крім того, що в цей день прийнято просити вибачення за умисні і ненавмисні провини і гріхи, святкування Прощеної неділі передбачає й інші цікаві традиції та обряди.

В останній день перед Великим суворим постом за стіл потрібно було сідати сім разів (рівно стільки тижнів налічує Великий піст). В останній прийом їжі вся родина повинна була повною мірою пригоститися їжею тваринного походження, бо на наступні сорок днів вона опинялася під забороною.

Після щедрої вечері зі столу не прибиралися ні недоїдки, ні посуд. Всі залишали так, як і було після закінчення трапези, а зверху накривали скатертиною, на яку клали овчину догори хутром. Робили це для того, щоб сім'я жила в достатку і круглий рік в будинку не чути було ні розбіжності, ні сварки.

Щоб очиститися від усього гріховного і поганого, віруючі просили один в одного прощення, звертаючись зі словами:

"Прости мене, будь ласка, коли у чому винен перед тобою".


А далі перераховувалися всі можливі провини, образи і різні непорозуміння, за які необхідно було отримати щире прощення. Церемонія взаємного прощення закінчувалася взаємним поцілунком. З-за цього Прощену неділю називали ще й "цілувальником".

Згідно Священного Писання, якщо просити пробачення й прощати самому, то Бог простить усі гріхи. Говорити при цьому потрібно таке:

"Я прощаю Вам, прости, Господи, і мене, грішного!".


За матеріалами з відкритих джерел

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top