П’ятниця, 29 березня 2024
Корисна інформація

Про перерахунок пенсій з 1 грудня 2016 року

Згідно із Законом України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" з 01.12.2016р. розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність складає 1247 грн. (до 01.12.2016р. становив 1130,00 грн.). У зв’язку з цим з 1 грудня 2016 р. було проведено перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму.


А саме:
- мінімальних розмірів пенсії за віком (за наявності повного стажу) та пенсії у зв’язку з втратою годувальника, призначених відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування",надбавки до пенсій за понаднормовий стаж, що обчислені виходячи з розміру прожиткового мінімуму – непрацюючим пенсіонерам;
- мінімальних пенсій шахтарям, на яких поширюється чинність Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці"; мінімальних пенсійних виплат інвалідам війни та інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС;
- мінімальних розмірів пенсій,обчислених відповідно до Закону України " Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб";
- надбавок,підвищень та інших виплат, розмір яких обчислюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни,жертвам нацистських переслідувань,надбавки до пенсії донорам,пенсії за особливі заслуги та ін.).

Перерахунок вищезазначених виплат було проведено в автоматизованому режимі органами Пенсійного фонду України.
Пенсіонерам,які на 01.12.2016р. працюють, провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу,що є базою нарахування,перерахунок пенсії не проводиться.
Після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,визначеного законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Непрацюючим пенсіонерам перерахунок мінімального розміру пенсії за віком,встановленого відповідно до статті 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", проводиться з розрахунку 1247 грн.:
- за наявності у чоловіків 25років,а у жінок 20років страхового стажу, якщо пенсія призначена до 01.10.2011р.;
- за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, якщо пенсія призначена після 01.10.2011р.

Враховуючи новий розмір прожиткового мінімуму для осіб,які втратили працездатність, проводиться перерахунок незалежно від факту роботи:

- пенсії за особливі заслуги відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною"; мінімального розміру пенсії по втраті годувальника;
- мінімального розміру пенсії по втраті годувальника;
- мінімального розміру пенсії по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців;підвищень,передбачених Законом України "Про статус ветеранів війни,гарантії їх соціального захисту";
- підвищень, передбачених Законом України "Про жертви нацистських переслідувань";
- мінімальних розмірів пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС, щомісячної державної адресної допомоги інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
- щомісячної державної адресної допомоги на догляд інвалідам війни та учасникам бойових дій.

З 01.12.2016р.зроблено перерахунок надбавки, призначеної відповідно до Закону України "Про донорство крові та її компонентів", виходячи з розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць – 1544 грн.
Слід зазначити, що за наявності страхового стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.
Крім того, пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008р. № 265 (зі змінами) встановлено, що у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат,з урахуванням надбавок,підвищень, додаткових пенсій,цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат,встановлених законодавством, крім пенсії за особливі заслуги перед Україною), не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру ( окрім інвалідів та одержувачів пенсії у зв’язку з втратою годувальника).

Ірина Дронова, заступник начальника управління
соціального захисту населення


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top